reklama

Bratislava splatila Nepelov štadión. Úspech Gurmán Festu 2011.

Gurmán Fest 2011. O čo v stručnosti išlo. Do Medickej záhrady sa naťahala ťažká kuchárska technika, nejaké tie hrnce, plastové príbory, toi toi záchodíky, rozmiestnilo sa stanové mestečko, v ktorom sa šikovní kuchári tri dni potili a kuchtili zaujímavé pokrmy, aby svojmu zamestnávateľovi spopularizovali reštauráciu. Akciu zastrešilo momentálne z prostriedkov vyžmýkané mesto Bratislava, preto sa jedlo nerozdávalo zadarmo. Samozrejme niečo málo bolo treba vraziť do organizácie a splatiť staré dlhy, takže nevyhnutnosť nejakého výťažku z akcie bola logická.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Podujatie malo na tvorbu zisku vlastný menový systém s univerzálnym platidlom, tzv. gurmánmi. Boli to malé lístočky zopnuté v minišekovej knižke, ktoré si človek mohol za eurá nakúpiť od hostesiek pri vstupe. Dôvod existencie gurmánov bol prostý. Zisk išiel mestu a zarobené peniaze tak ostávali už pri bránach do záhrady bez ďalšej podnikavej manipulácie. Keby sa platilo európskou menou v celom areáli, tak sa isto nájdu miesta, kde by sa euromince postrácali a rozkotuľali niekam bokom. Ftáčnikova metropola toto vymyslela rafinovane. Stánkari na druhej strane získali pridanú hodnotu v podobe kvalitnej reklamy a direct marketingu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo išlo pochopiť o niečo horšie, to bol akýsi čudný účastnícky poplatok, ktorý bol zahrnutý v každom predávanom šeku. Šek obsahoval 10 gurmánov a stál 12 euro, napriek tomu, že na každom kroku sa človek dočítal, že platí jednotkový kurz: 1 gurmán = 1 euro. Neplatil. Pokladníčky síce informovali, že dve eurá sú za vstup. Ja som ale do areálu vstúpil a za vstup nikto peniaze nepýtal. Vstup mi bol naúčtovaný až keď som sa rozhodol, že si kúpim šek s gurmánmi a miniem tam za jedlo svoje peniaze. Kúpil som si rovno šeky tri a tie dve eurá poplatku navyše som platil za každý z nich. Zaplatil som teda vstup tri krát?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa organizátor rozhodol predávať šek s 10 gurmánmi za 12 euro, lebo 10 euro by im bolo málo, prečo to takto hlúpo kamufloval za nejaký účastnícky poplatok, ktorí navyše platili iba vyvolení, teda tí, ktorí sa rozhodli, že si tam nejdú iba privoňať, ale aj niečo kúpiť. Ak by som tam cez víkend minul 100 gurmánov, tak dám 20 euro navyše za vstup. Naproti tomu človek, ktorý na akciu vstúpi, šek si nekúpi a pod pódiom ochutná zadarmo srnčí chrbát, ktorý pripravovali v priamom prenose a rozdávali divákom, ten nezaplatí nič. Bol pre slovenskú podnikavú povahu skutočne taký problém stanoviť čestne a transparentne cenu, za ktorú nám ponúka svoje služby? Hanbil sa snáď niekto za to, že skutočná výmenná cena je o 20 centov vyššia? Hanbiť by sme sa mali skôr za to, že v takom Deutschlande by hocijaká dedina nemala problém podobnú akciu zorganizovať na vlastné náklady a Fritz zo stánku by nemal problém rozdávať svoje šnicle ľuďom zadarmo, zatiaľ čo my musíme robiť z ľudí hlupákov kvôli 20 centom a zadarmo radšej postavíme súkromný hotel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedlo bolo výborné. Jelenie ragú, maďarské netučné prasa, hovädzia roštenka zo Singapuru, španielska šunka Serrano, indické kura, údená sviečková, peruánska kuchyňa, koktail z ovocia Acai, fantastický jahňací šašlík od Gruzíncov a mnoho iného. Bolo vidno, že keď sa remesla chytí niekto, kto ho ovláda a robí ho s radosťou, tak veci fungujú ako majú a konzument nemá problém dať aj tých 20 centov navyše. Porcie boli síce ako pre vrabca, no ak chcel človek ochutnať viac ako jeden, dva pokrmy, tak to inak ani nešlo. Navyše, toi toi záchody boli iba tri, čo pri tej kombinácií jedál bolo trochu málo. Stavím sa, že každému, kto sa zdržal dlhšie ako dve hodiny a ochutnával poctivo, tomu už trebalo z druhej strany trubky. Záchody umiestnili do tej časti záhrady, kde to ovládali špinaví domáci štamgasti. Bolo to zaujímavé susedstvo. Na jednej polke areálu tony potravy, na druhej vyhladovaní bezdomovci a asociáli s krabicovým vínom. Ktovie, či si niekto uvedomil tú latentnú provokáciu. O ochranu pred hypotetickým nájazdom kmeňu Homeless sa starala jednotka mestských pandúrov, takže o život sa nemusel nikto báť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V epicentre areálu stálo pódium, kde sa makalo na najväčších špecialitách v priamom prenose. Bolo to vymyslené tak trochu nešťastne, pretože na pódiu sa varilo vo výške zhruba dvoch metrov a zvedavý divák videl zo srnčieho chrbtu iba trčiace rebro a z blanšírovanej zeleniny iba paru, inak jedno veľké vyprážané nič aj s garnitúrou (oblohou).

Dôležité očividne bolo, že na pódium stihol vyšplhať Milan Ftáčnik povedať pár vlažných viet, aby akciu oficiálne otvoril. V tom čase už mala väčšina účastníkov mastné ústa a málokto ho vnímal, takže by sa celé podujatie zaobišlo aj bez tejto politickej vsuvky.

Osviežujúco naopak pôsobil znovuzrodený Noro Meszároš, ktorý moderoval pod stanom Kolaloky. Teleráno som nepozerával, takže neviem posúdiť v akej moderátorskej forme sa po zdravotných problémoch vrátil, no pôsobil živo a sílil to iba trochu. A to, keď s mikrofónom behal medzi stolmi a dával konzumentom infantilné súťažné otázky typu „Aké chute poznáte?" Za správnu odpoveď dostal človek ako odmenu plechovicu Kolaloky. Takej tej miniatúrnej, ktorá vyzerala ako jednohubka a mala maximálne 1,5 deci. V stánkoch Kolaloky ju mali za jeden gurmán. Toľko isto stála kvalitná udená whiskey v stánkoch s whiskey. Malý nepomer. No späť k Norovi. Hlavne nech mu slúži zdravie a baví ho remeslo. Či už bude manažovať hviezdy, alebo robiť moderátora.

Na záver iba toľko, že tesne predtým ako to začali organizátori baliť, bolo v areáli približne toľko mäsa ako v bežnom hydinovom párku, takže sa akcia zrejme podarila. Dúfam, že aréna Orangeja Nepelu je tým pádom splatená, Bratislava je opäť v zelených číslach a ja som svojou troškou prispel skrz účastnícke poplatky.

Maťo Petro

Maťo Petro

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Temný rytier s perom v rukách, ktorého si prázdna strana nezaslúži, no potrebuje. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu